PROGRAMMA VRIJDAG 23 MAART

Hier kunt u een pdf met het programma van de vrijdag downloaden.

CURSUSSEN VRIJDAG 23 MAART

Nieuwe inzichten behandeling juveniele idiopatische artritis

9.00 – 10.00 uur, cursuszaal 1

Uveitis bij juveniele idiopathische artritis (JIA) is een hardnekkige aandoening die tot visusbedreigende complicaties kan leiden. Uit recent onderzoek is gebleken dat een derde van de patiënten tenminste één slechtziend oog heeft op de leeftijd van 18 jaar. Vroegtijdig opsporen door middel van screening en tijdige behandeling van uveitis door de oogarts is essentieel om visusverlies te voorkomen. Secundair glaucoom is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid. Gebleken is dat behandeling met immunosuppressieve medicatie zoals methotrexaat , eventueel in combinatie met adalimumab, de visuele prognose positief beïnvloedt. Daarentegen verhoogt langdurige behandeling met hoge dosis topicale corticosteroïden de kans op cataract en glaucoom. In deze cursus komen aspecten als screening,  behandeling van uveitis activiteit en van complicaties aan bod. 

Docenten: N. Schalij-Delfos, J. de Boer, A.Haasnoot

 

Casuistiek van DR en veneuze occlusies

9.00 – 10.00 uur, cursuszaal 2

Om 15.40 wordt in een sessie in zaal 2 - Springerzaal diagnose en management van DR en veneuze occlusies behandeld. In deze cursus is aandacht voor de bijbehorende casuistiek.

Docenten: J.J.C. van Lith-Verhoeven, M. van Hecke, Y. de Jong-Hesse

 

BBC gevorderden: DBC/DOT en anderhalvelijnszorg

10.00 – 11.00 uur, cursuszaal 6

Na een kort overzicht van de wijzigingen DBC/DOT 2018 wordt uitgebreid de tijd genomen voor substitutie en taakherschikking. Centraal staat daarbij de nieuwe NOG handreiking anderhalvelijns oogzorg (zie BBC deel NOG website voor de handreiking). Bespreekpunten zijn onder andere de randvoorwaarden bij triage door optometristen en financieringsmogelijkheden.
Voor oogartsen en andere geïnteresseerden.

Docenten: I. Gan, C. Moerland

 

Pupilafwijkingen: wanneer is het spoed?

10.30 – 11.30 uur, cursuszaal 1

Klinische interactieve cursus.
Door middel van casuistiek worden verschillende pupilafwijkingen met achterliggende pathologie besproken en bediscussieerd.

Docenten: I.C. Notting, M. Wefers-Bettink

 

Oorzaken coeco-centrale scotoom en opticophathieen bij mitochondriale dysfunctie

10.30 – 11.30 uur, cursuszaal 2De bevinding van een centraal of coeco-centraal scotoom bij een patiënt met visusklachten kan diagnostisch uitdagend zijn vanwege de vele verschillende  oorzaken.  
Het snel stellen van de juiste diagnose kan echter therapeutische consequenties hebben en van invloed zijn op de uiteindelijke gezichtsscherpte.
Na een inleiding wordt u door de sprekers bijgeschoold over huidige inzichten met betrekking tot de belangrijkste verschillende ziektebeelden die aan een coeco-centraal scotoom ten grondslag kunnen liggen.
U leert aan welke  frequent voorkomende en aan welke zeldzame aandoeningen gedacht moet worden, wat de specifieke kenmerken zijn en hoe u kunt differentiëren. Nieuwe therapeutische opties worden besproken Ook wordt besproken wanneer en hoe het beste verwezen kan worden.

Docenten: J. van Everdingen, J.W.R. Pott, N. Bauer

 

Casuistiek van serosa en LMD

11.45 – 12.45 uur, cursuszaal 1Op donderdag om 17.10 in zaal 2 - Springerzaal komen diagnose en management van serosa en LMD aan bod. In deze cursus wordt aandacht gegeven aan de casuistiek.

Docenten: S. Yzer, C.J.F. Boon
Start Inschrijven Expositie Programma Informatie
Startpagina Deelnemers Info Programma Algemeen
  Voordracht
Cursus
Poster
Plattegrond Wetenschappelijk programma Contact
      Woensdag Sprekersinstructie
      Donderdag  
      Vrijdag